P-R-S

P

Pantone szinek: Direkt, nem négy színből nyomott színek. Külön színként nyomják olyan esetekben pl.: ha nem keverhető a szín (arany, ezüst stb...), vagy meghatározott színű felületet kell képezni (logó, alnyomat, stb...). A pantone szinek pontos meghatározására alkalmazzák a pantone színskálát, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a megrendelő által kiválasztott szín kerüljön kinyomtatásra.

PostScript: Az Adobe által kifejlesztett oldalleíró nyelv, mely a grafikai D tipográfiai D elemeket vektorgrafikus módon tárolja. Eszközfüggetlen, ennek is köszönheti hogy napjainkra nyomdaipari szabvánnyá vált.

PDF (portable document format): Az Adobe cég által kifejlesztett, a dokumentumok szabad és változásmentes átvitelére szolgáló eszközfüggetlen adatformátum.

Pixel: Képpont

Próbanyomás: a próbanyomat a nyomólemezről készült tetszőleges számú levonat, amelyet a gépnyomás megkezdése előtt állítanak elő abból a célból, hogy tájékoztatást adjon a reprodukálásban tevőlegesen résztvevőknek, a példányszámnyomó gépmesternek és a megrendelőnek a reprodukciós fényképészeti feldolgozás eredményéről. A próbanyomatot a gépnyomattal azonos papírra és festékkel, valamint azonos színdenzitási és rácspont növekedési értékkel készítik.

Próbanyomat-helyettesítő eljárások: színellenőrző eljárások. próbanyomógépek különböző nyomtatási elven alapuló, típusonként és nyomtatási technológiánként változó szerkezeti kialakítású nyomógépek, amelyeken a példányszámnyomtatás előtt a nyomóformáról nyomatokat készítenek, a nyomóforma ellenőrzése céljából, lehetőség szerint megközelítve a példányszámnyomtatás nyomtatási körülményeit.

Retusálás: Képjavítás, képtisztítás. Alapjában a képeredeti ( papírkép, diakép, vagy scannelt grafika ) sérüléseinek, színhibáinak kijavítása, de a képekkel való manipulációra is alkalmazzák, megváltoztatva annak valódi formáját. QuickTime: Developed by Apple Computer. A type of video file format.


R

RGB-színek: Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlo arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

(forrás: Internet)

Copyright © 2007-2013 boommédia Kft.