M-N-O

M

Magasnyomtatás: Hagyományos nyomtatási forma, amelynél a nyomóelemek felülete közel egy síkban van, a nemnyomó elemek pedig ettől alacsonyabban helyezkednek el.

Mélynyomtatás: A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra.


N

Négyszínnyomás (CMYK): A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

Nyomtatás: Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás. A papírt lehet színén (Schöndruck) ill. fonákán (Wiederdruck) nyomni.

Nyomóforma: a ~a nyomó- és nemnyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

Nyomórendszerek: különböző nyomtatási technológiák (magas, ofszet, mély) rotációs íves és tekercsnyomógép-típusainak nyomómű felépítését, a nyomómű szerkezeti kialakítását, a nyomóművet alkotó hengerek számát és jellegét, ill. azoknak a nyomtatási folyamatban betöltött szerepét, egyes esetekben a nyomásráadás és levétel módozatát behatároló fogalom. ~ ofszetnyomómű; szatellit nyomómű.

Nyomtatás: adott nyomóforma nyomóelemeinek festékezése és a festék átjuttatása nyomóerő segítségével a nyomathordozó felületére.


O

Ofszet nyomtatás: Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.

Ofszetnyomókendő: ofszetkendő többrétegű gumírozott szövet, amelyet egyik oldalon legfelül egy 0,3-035 mm vastagságú gumiréteggel látnak el. Az ofszetborítás legfontosabb alkotóeleme. Rugalmas tulajdonságát elsősorban a gumikeverék összetétele, a vászonréteg száma és anyaga határozza meg.

(forrás: Internet)

Copyright © 2007-2013 boommédia Kft.