J-K-L

K

Kivágás stancolás (die cutting): Minthogy a papírvágógépek csak egyenes vonalban, a papír teljes szélességében tudnak vágni, speciális alakú nyomtatványokat (vagy lyukakat, nyílásokat) csak a kívánt alakzatnak vágóélként a papírba való belenyomásával lehet előállítani. Ma legtöbbször egy kivágóforma (stancaforma) elkészítésével, a magasnyomás módjára végzik; a kivágóforma szükség esetén egyúttal a hajlítóéleket is tartalmazhatja.

Korrektúra: Szöveg, kép és ezek elhelyezésének ellenőrzésére szolgál.

Kasírozás: Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürke lemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

Képfelbontás: A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.

Kompatibilitás: azokat a készülékeket, adathordozókat, adatokat és programokat, amelyek minden különösebb átalakítás nélkül egymás között kicserélhetők vagy együtt dolgozhatnak, kompatibiliseknek nevezik. Az adatfeldolgozásban különbséget tesznek készülékek, programok ~ a (programkompatibilitás) és adatok, ill. adathordozók ~ a (adatkompatibilitás) között. A készülékek ~ a bizonyos meghatározott technikai adatok betartását feltételezi.


L

Lakkozás: Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.A lakkozást általában borítókon alkalmazzák a felület tatosságának vagy esztétikusságának növelésére. Például formalakk használatával a nyomtatott fotókat realisztikusabbá lehet tenni. Ehhez külön filmet kell készíteni és a nyomdagép lakkozóműve utolsó színként rányomja a megfelelő felületre a lakkot.

(forrás: Internet)

Copyright © 2007-2013 boommédia Kft.