D - E - F

D

Duplex nyomtatás: Két szín nyomás.

DTP: DeskTop Publishing: Számítógépes kiadványszerkesztés

Denzitás: Mind a levilágított (másolt) filmek, mind a nyomatok fedettségének mértékét jelző szám. Jele: D. A nyomdai és a DTP gyakorlatban átnézeti és ránézeti denzitométereket használnak. Az átnézeti denzitométer a levilágítást is végző DTP stúdiók minőség ellenőrző rendszerének egyik alapvető eszköze.

DPI - Dot Per Inch: A pontok száma inchenként. A rendszer letapogatási, levilágítási elemeinek 25,4 mm-re eső száma.

Digitális proof: Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.

Duda: tekercsnyomógépeken feldolgozásra kerülő nyomathordozók tekercsének belső, kis átmérőjű (80-120 mm) kartonhengere, amelyhez hozzáragasztják a (papír) szalag belső végét. A ~ nak a tekercsfelfogásnál van jelentős szerepe.
duktor köszörült palástfelületű acélhenger. Ívre és tekercsre dolgozó magas- és ofszetnyomógépek festékezőműveinek a festékszekrénybe beépített hengere. Átmérője és palástfelületének hasznos alkotóhossza géptípusonként változó. Feladata a nyomdafesték adagolása a festékezőmű dörzsszakaszába, adott, a forma festékigényének megfelelően sávonként beállított rétegvastagságban.

Digitális: számjeggyel ábrázolt információ.

Digitalizálás: valamilyen szövegelem számjegyekkel felírt értékein alapul.


E

Ellenőrző nyomat, korrektúra: 1. A tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív

Eredeti anyag-szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra.


F

Font: A GEM-rendszer alatt egy font egy betűtípus egy változatának egy fokozatát jelentette. A vektoros TrueType és a PostScript 1 esetében az összes fokozat adatait (leírását) egyetlen fájl tartalmazza. Természetesen külön fájl az antikva, külön a kurzív, (fél)kövér és (fél)kövér kurzív változatokat.Egy-egy fájl jelent egy fontot. Az előbbiekből következik, hogy ha egy betűből több változatra van szükség, akkor újabb fájloknak kell tartalmaznia a leírásuk adatait. Mivel egy név alatt legfeljebb négy fájl lehet, ilyenkor új nevet adnak a többi betűfajtának.

Fájlformátum: Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

Flexo: Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

Fóliázás, lakkozás: Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyag szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Flexibilis nyomóforma: flexonyomtatáshoz sztereotipiai úton készített rugalmas nyomóforma. Anyaga szintetikus vagy természetes gumi, valamint műanyag, amelyet a rajzot, szöveget tartalmazó matricába préselnek. Vulkanizálás után hordozóra rögzítik és kellősítik. Korszerű, rugalmas nyomóforma a Cyrel. ~ fotopolimer nyomóformák; sztereotípia.

Flexográfiai nyomtató eljárás: flexonyomtatás, anilinnyomtatás, guminyomtatás Magasnyomtatási eljárás, főként tekercselt csomagolóanyagok, tapéták készítésére alkalmazzák. Jellegzetessége, hogy nyomóformaként flexibilis anyagokat, gumit vagy műanyagot használnak, és az alkalmazott festék párolgásos száradású, gyorsan száradó kis viszkozitású speciális festék, amellyel a papíron kívül alumínium-, celofán-, PVC- vagy egyéb műanyag felület is jól nyomtatható.

(forrás: Internet)

Copyright © 2007-2013 boommédia Kft.